Ihminen ei ole kone – turvallisuus ei kehity nappia painamalla
Turvallisuutta ei ole mahdollista kehittää pelkästään sääntöjä, prosesseja ja käytäntöjä parantamalla. Ilman kunnollista jalkautusta muutokset aiheuttavat ainoastaan vastarintaa. Muutosvastarinta tulkitaan usein ihmisten tahalliseksi tottelemattomuudeksi ja osittain tyhmyydeksi.
Kuitenkin tyypillisimmät syyt muutosvastarinnalle ovat:
- Muutos ymmärretään väärin
- Käsitys siitä, että muutoksessa ei ole mitään järkeä
- Ei haluta menettää jotain, jolla on arvoa
Ihmiset eivät siis yleisesti ottaen vastusta turvallisuuden kehittämistä.
Mikä neuvoksi?
Johdon täytyy kyetä kyseenalaistamaan oletuksiaan ongelman luonteesta ja sen ratkaisemisesta! Ongelma ei siis ole työntekijöiden vajavaisessa ymmärryksessä, vaan työvoimassa piilee suuri viisaus, kunhan se saadaan valjastettua käyttöön. Jotta aito muutos toimintatavoissa on mahdollista, muutoksen pitää perustua luottamukseen ja itseohjautuvuuteen.
Ihmisten käytännön toiminta on seurausta yksilöiden ja ryhmien välisestä kanssakäymisestä ja viestinnästä, ei säännöistä ja määräyksistä. Tiimien sisällä muodostuu käsitys siitä, mikä on totta ja järkevää. Yksilöiden toiminta perustuu näihin asenteisiin ja uskomuksiin. Aidon muutoksen aikaansaamiseksi on päästävä siis vaikuttamaan näihin!
Koulutus on yksi keino turvallisuuskulttuurin kehitykselle, mutta monet koulutusohjelmat kompastuvat samaiseen ongelmaan: luetellaan turvallisuusohjeita, säädetään, käsketään, kontrolloidaan.
Jotta koulutukset olisivat tuloksellisia, on kaikki muutokset perusteltava ja järkiperäistettävä siten, ettei muutosta ymmärretä väärin tai todeta, ettei muutoksessa ole mitään järkeä. Suurena apuna muutoksen läpiviennissä on, jos henkilöstä otetaan mukaan muutoksen ja koulutuksen suunnitteluun. Suurin vaikutus saadaan, jos kouluttajana ja muutoksen järkiperäistäjän käytetään ulkopuolisen tahon (muutosagentin) apua.
LIS Group Oy:n koulutukset suunnitellaan yhteistyössä asiakkaidemme edustajien kanssa. Näin päästään pureutumaan yrityksessä vallitseviin todellisiin haasteisiin. Olemme erikoistuneet vaikeidenkin asioiden järkiperäistämiseen ja muutoksen läpivientiin henkilöstön jokapäiväisessä käyttäytymisessä.