TulityökorttiTulitöiden turvallisuustutkinnon tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tulityöhön liittyvistä riskeistä, ennaltaehkäistä vahinkoja ja opettaa oikeaa toimintaa mahdollisessa onnettomuustilanteessa. Tutkinto edellyttää tulitöiden turvallisuuskurssin ja kurssikokeen suorittamista. Tulitöiden turvallisuuskurssi on taukoineen työpäivän mittainen koulutus (vähintään 8 h), joka sisältää teoriaosion, harjoitusosion ja tutkintokokeen.

Sopiiko meille ryhmäkohtainen vai avoin koulutus?Ryhmäkohtainen koulutus on oikea valinta, kun haluat:

 • Edullisen ryhmähinnan – jopa alle 10 henkilön ryhmäkoko voi olla avointa koulutusta edullisempi!
 • Osallistujille räätälöidyn koulutuksen – voimme räätälöidä koulutusmateriaalin tarpeidenne mukaan
 • Kohderyhmälle suunnatun koulutuksen – kouluttaja nostaa esille juuri teidän alanne tärkeimpiä asioita
 • Päättää itse koulutuspaikasta – koulutus voidaan järjestää meilkein missä vain
 • Päättää itse koulutuksen ajankohdasta – päätä päivämäärästä ja kellonajoista, myös illat ja viikonloput

[av_productlist categories='86' columns='1' items='3' offset='0' sort='0' paginate='yes' link_behavior='' show_images='yes' av_uid='av-smy0hp']

Usein kysytyt kysymykset Tulityökortista


Tulityössä toteutuu samanaikaisesti kaksi eri ehtoa: Työssä on syttymän aiheuttaja ja työ aiheuttaa palovaaran ympäristössä. Tulitöitä ovat mm. kipinöintiä aiheuttava kaasu- ja kaarihitsaus, poltto- ja kaarileikkaus, laikkaleikkaus ja metallien hionta. Tulitöiksi luetaan myös työt, joissa käytetään kaasupoltinta, muuta avoliekkiä, kuumailmapuhallinta tai muuta näihin verrattavaa voimakasta lämpösäteilyä tuottavaa työvälinettä.

Katto- ja vedeneristystöiden tulitöitä ovat mm. eristettävän alustan kuivaaminen liekillä tai kuumalla ilmalla, bitumin kuumentaminen bitumikeittimessä ja kermieristyksen kuumentamalla tapahtuva kiinnitystyö.

Tulityöt ovat erityistä vaaraa aiheuttavia töitä, joita säätelevät monet lait, säädökset ja määräykset. Tulitöitä ohjaava lainsäädäntö edellyttää suunnitelmallisuutta, onnettomuuksien ennalta ehkäisyä ja onnettomuuksiin varautumista henkilöiden, ympäristön ja omaisuuden turvaamiseksi.

Vakuutusyhtiöiden tulitöitä koskevat suojeluohjeet edellyttävät, että jokaisen tulitöiden kanssa tekemiseen joutuvan on tiedettävä, miten tulityöt tehdään turvallisesti. Tulitöihin liittyvät tehtävät jaetaan tulityöluvassa, tilaajan ja urakoitsijan välisen sopimuksen mukaisesti.

Tilapäisellä tulityöpaikalla työskenneltäessä tulityöntekijällä tulee olla Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) myöntämä voimassa oleva Tulityökortti.

Myös tulityöluvan myöntäjällä tulee olla voimassa oleva Tulityökortti.

Tulityövartijalta edellytetään työn vaatimaa turvallisuuskoulutusta ja suositellaan, että hänellä on voimassaoleva Tulityökortti. Tulitöitä tilaavat yritykset määrittelevät tulityövartijalta vaadittavan koulutuksen omissa tulityösuunnitelmissaan.

Tulityökoulutus sekä katto- ja vedeneristysalan tulityökoulutus yhdistyivät 1.1.2016. Ennen vuotta 2016 suoritettu koulutus on voimassa kortissa mainitun ajan ja oikeuttaa tekemään vain kortin mukaisia tulitöitä: tulitöiden turvallisuustutkinto oikeuttaa tekemään vain tulitöitä, ja katto- ja vedeneristysalan tulitöiden turvallisuustutkinto vain katto- ja vedeneristysalan tulitöitä.

Tulityökoulutus sekä katto- ja vedeneristysalan tulityökoulutus yhdistyivät 1.1.2016. Ennen vuotta 2016 suoritettu koulutus on voimassa kortissa mainitun ajan ja oikeuttaa tekemään vain kortin mukaisia tulitöitä: tulitöiden turvallisuustutkinto oikeuttaa tekemään vain tulitöitä, ja katto- ja vedeneristysalan tulitöiden turvallisuustutkinto vain katto- ja vedeneristysalan tulitöitä.

SPEKin myöntämä Tulityökortti on voimassa Pohjoismaissa ja vastaavasti muiden Pohjoismaisten palontorjuntaliittojen myöntämä tulityökortti hyväksytään Suomessa.

 • Pelastuslaki (379/2011)
 • Vakuutussopimuslaki (543/1994)
 • Työturvallisuuslaki (738/2002)
 • Rikoslaki (392/2005)
 • Valtioneuvoston asetus työpaikkojen turvallisuus- ja terveysvaatimuksista (577/2003)
 • Tulityöt suojeluohje 2016
 • Tulitöiden paloturvallisuus (SFS 5900)
 • Katto- ja vedeneristystöiden tulitöiden paloturvallisuus (SFS 5991)

SPEK rekisteripalveluiden puhelinpäivystys vastaa arkisin klo 9:00-14:00 numerossa (09) 4761 1301. Sieltä voit tarkastaa rekisteröintitietosi. Voit myös saada voimassa olevista pätevyyksistäsi tilapäisen todistuksen, joka voidaan lähettää muun muassa sähköpostilla tai faksilla.

Edullisimmin saat uuden kortin SPEKin verkkokaupasta. Kortin hinta verkkokaupasta tilattuna ja maksettuna 13,90 euroa (sis. postikulut).

Toinen vaihtoehto on ottaa yhteyttä SPEK:n rekisteripalveluiden puhelinpäivystykseen arkisin klo 9:00-14:00 numerossa (09) 4761 1301. Saat korttisi postiennakolla ja sen hinta on rekisteripalveluista tilattuna toimituskuluineen 17,83 euroa.

Lataa 1.1.2016 jälkeen suoritetusta koulutuksesta mobiilikortti.