Kehitimme ISS Proof -koulutusohjelman
ISS Palvelut Oy
Elintarviketeollisuuden puhtaanapidossa ISS Palvelut ei nojaa perimätietoon. Alan uusin tekniikka ja tietotaito tuodaan systemaattisesti osaksi pesuprosesseja. Lopputulos hyödyttää sekä asiakasta että ympäristöä.
Elintarvikealalla hygienia on tuotantoprosessin keskiössä. Tämä on selvää myös niille 450 ISS:n työntekijälle, jotka huolehtivat tuotantolaitteiden ja -tilojen puhtaudesta useassa suomalaisessa elintarvikealan yrityksessä.
ISS onkin edelläkävijä elintarvikealan puhtaanapidossa. Talossa on tietotaitoa, jota ei voi ulkoa ostaa. Suomen lisäksi ISS:llä on vahva elintarviketeollisuuden osaaminen myös muissa Pohjoismaissa. Suuruus tuo toimintaan tiettyjä etuja: hyviä käytäntöjä jaetaan kansainvälisesti ja toisaalta tuotekehitykseen on resursseja.
Siivousala kehittyy koko ajan: tulee uutta lainsäädäntöä ja kemiaa.
– Siivoojan ammattitaito ei voi olla perimätiedon varassa, vaan koulutuksen, tiedon jakamisen ja toiminnan kehittämisen on oltava systemaattista, Tarhanen sanoo.
Tähän tarpeeseen luotiin elintarvikehygienian koulutusohjelma ISS Proof, jonka sisältöjä Tarhanen on ollut rakentamassa.
– Suomessa ei ole tarjolla elintarvikehygienian koulutusohjelmaa. Siksi sellainen rakennettiin ISS:n ammattilaisille itse.
Koulutus on vuoden mittainen, kahdeksan lähiopetuspäivän ympärille rakentuva kokonaisuus. Ensimmäinen 20 hengen ryhmä aloitti opiskelun tammikuussa. Palaute on ollut todella myönteistä: koulutuksen ammattimaisuutta kiitetään, ja se on koettu tarpeelliseksi.
moduulia
Lähtien
siivousesimiestä koulutettu
jatkomoduulia tulossa
Koulutussisältöjä Tarhanen on rakentanut yhdessä ISS:n avainasiakkaiden sekä kemikaali- ja laitetoimittajien kanssa. Yhteistyö hyödyttää koko ”kolmikantaa”.
– Ilman laadukasta kemikaali- tai laitetoimittajaa meidän olisi vaikea pitää yllä hyvää tasoa. Toisaalta me testaamme toimittajien tuotteita ja tekniikkaa, Tarhanen kuvailee.
– Asiakkaamme puolestaan saavat entistä osaavampaa väkeä töihin ja tehokkaamman työprosessin, joka huomioi juuri heidän toimintansa erityispiirteet, täydentää Yliselä.
Tarhanen ja Yliselä tietävät, että ISS:n pesijöiden työn jälki arvioidaan joka aamu. Jos onnistutaan 98-prosenttisesti, asiakkaan tuotantoprosessia ei välttämättä voi käynnistää lainkaan. Siksi työ on tehtävä kerralla sataprosenttisen oikein.
– Työntekijöidemme osaaminen on meidän bisneksemme. Jos emme kehitä sitä, emme voi olettaa olevamme kovin arvokas kumppani asiakkaillemme, Yliselä tiivistää.
Osaamista kartuttamalla varmistetaan ennen kaikkea tuoteturvallisuus ja toiminnan tehokkuus. Kouluttautuminen synnyttää ympärilleen myös muuta positiivista.
– Ihmisten motivaatio kasvaa koulutusohjelman läpikäymisen myötä, he alkavat pohtia mahdollisuuksia kehittää työtään ja uskaltavat kyseenalaistaa. Tällaisia ihmisiä haluamme jokaiseen tiimiin, Yliselä sanoo
Olemme käyttäneet LIS Group Oy:n palveluita nyt useamman vuoden. Käyttämämme koulutuspalveluita ovat mm. Ympäristöturvallisuuskortti, trukki- ja nostinkoulutukset sekä erilaiset juuri meille räätälöidyt puhtaanapidon koulutukset. LIS Group Oy on myös yhteistyökumppaninamme ollut rakentamassa ja kouluttamassa elintarvikehygienian koulutusohjelmaa nimeltä ISS Proof
Koulutuspalveluiden lisäksi LIS Group Oy on käynyt suorittamassa kohteissamme turvallisuus- ja elintarvikehygienia-aiheisia auditointeja, josta olemme saaneet arvokasta tietoa ja ajatuksia toiminnan kehittämiseksi.
Olemme olleet hyvin tyytyväisiä yhteistyöstä LIS Group Oy:n kanssa. Koulutusmateriaalit ja koulutukset ovat laadukkaita ulkoasultaan ja sisällöltään sekä LIS Group Oy:n henkilöstö on joustanut meidän öisin tehtävien töiden aikataulujen mukaan.
Eeva Tarhanen, asiakkuuspäällikkö, ISS palvelut Oy